Příprava svátečních pokrmů - vznícení oleje
Hašení vzníceného oleje na pánvi při přípravě svátečních pokrmů
V souvislosti se vznícením potravin při vaření bylo v průběhu loňského roku zaznamenáno 542 požárů, jejichž následkem bylo zraněno 108 osob. Nejčastější příčinou těchto požárů bývá vznícení olejů při smažení a fritování, jehož riziko v souvislosti s přípravou svátečních pokrmů stoupá…
Za účelem minimalizace výskytu výše popisovaných situací platí následující doporučení:
- Zapnuté spotřebiče nenechávejte bez dozoru,
- vznícený olej na pánvi, v hrnci či fritéze nikdy nehaste vodou – došlo by k výraznému rozšíření požáru,
- je-li to možné, pokuste se zamezit dalšímu zahřívání oleje vypnutím spotřebiče,
- zamezte přístupu vzduchu – zakryjte nádobu pokličkou, pečícím plechem nebo mokrou utěrkou,
- se zakrytou nádobou nemanipulujte, dokud nevychladne.
Vodní kapka, která spadne do vroucího tuku, zvýší objem svých par až 1700× a následně rozstříkne hořící tuk z pánve do celého prostoru. Může tak snadno dojít k následnému požáru v domácnosti, stejně jako popálení osob, které se nachází v kuchyni. Ze zmiňovaných důvodů se hořící olej při přípravě pokrmů nikdy nesmí hasit vodou, naopak bezpečným způsobem hašení je zamezení přístupu vzduchu zdroji hoření. (více informací - IMPROVIZOVANÉ HASEBNÍ PROSTŘEDKY)
![]() |
![]() |
---|---|
![]() |
![]() |