Hasičský záchranný sbor České republiky  

Přejdi na

Vaše důvěra je náš závazek


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Příprava svátečních pokrmů - vznícení oleje

Hašení vzníceného oleje na pánvi při přípravě svátečních pokrmů

V souvislosti se vznícením potravin při vaření bylo v průběhu loňského roku zaznamenáno 542 požárů, jejichž následkem bylo zraněno 108 osob. Nejčastější příčinou těchto požárů bývá vznícení olejů při smažení a fritování, jehož riziko v souvislosti s přípravou svátečních pokrmů stoupá…

Za účelem minimalizace výskytu výše popisovaných situací platí následující doporučení:

  • Zapnuté spotřebiče nenechávejte bez dozoru,haseni_panev.jpg
  • vznícený olej na pánvi, v hrnci či fritéze nikdy nehaste vodoudošlo by k výraznému rozšíření požáru,
  • je-li to možné, pokuste se zamezit dalšímu zahřívání oleje vypnutím spotřebiče,
  • zamezte přístupu vzduchu – zakryjte nádobu pokličkou, pečícím plechem nebo mokrou utěrkou,
  • se zakrytou nádobou nemanipulujte, dokud nevychladne.

Vodní kapka, která spadne do vroucího tuku, zvýší objem svých par až 1700× a následně rozstříkne hořící tuk z pánve do celého prostoru. Může tak snadno dojít k následnému požáru v domácnosti, stejně jako popálení osob, které se nachází v kuchyni. Ze zmiňovaných důvodů se hořící olej při přípravě pokrmů nikdy nesmí hasit vodou, naopak bezpečným způsobem hašení je zamezení přístupu vzduchu zdroji hoření. (více informací - IMPROVIZOVANÉ HASEBNÍ PROSTŘEDKY)    

Frame 818.jpg Frame 819.jpg
Frame 820.jpg Frame 821.jpg

ZPĚT

vytisknout  e-mailem