Nejčastější dotazy ke státnímu požárnímu dozoru
16. 1. 2025 (KO) - V návaznosti na tragický požár v restauraci v Mostě, který má celkem sedm obětí na životech, eviduje Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru mnoho dotazů, které se týkají provádění kontrol v restauračních zařízeních v rámci státního požárního dozoru, plynových ohřívačů a doporučení k evakuaci z objektů. Zasíláme proto odpovědi na nejčastější otázky.
Co je to státní požární dozor a kdo ho vykonává?
Státní požární dozor (SPD) zahrnuje hned několik různých činností, které mají zajistit odpovídající míru požární bezpečnosti občanů. Mezi tyto činnosti patří například zjišťování příčin vzniku požárů nebo posuzování dokumentace podle stavebního zákona, a také samozřejmě kontrolní činnost, viz. níže.
Státní požární dozor vykonávají místně příslušné hasičské záchranné sbory krajů (na úrovni krajů) a Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR (mj. ověřuje dodržení podmínek požární bezpečnosti u staveb, které se mají uskutečnit na území dvou nebo více krajů, nebo u staveb, které si vyhradí). Hasičský záchranný sbor ČR za rok 2024 provedl cca 8.600 kontrol.
Co přesně se kontroluje při požárních kontrolách?
Hasiči si při kontrole ověřují, jestli jsou splněné povinnosti stanovené předpisy o požární ochraně. (Konkrétně zákon 133/1985 Sb., o požární ochraně a předpisy vydané na jeho základě, nebo jiné předpisy upravující povinnosti na úseku požární ochrany.) Hlavním úkolem je ověřit, jestli je stavba užívána tak, jak byla navržena a zkolaudována. Tedy to, jestli jsou dodržené podmínky požární bezpečnosti stavby.
Kontrolujeme hlavně
- únikové cesty, konkrétně například jestli jsou průchodné, nenacházejí se na nich zamčené dveře nebo hořlavé předměty a překážky, zda jsou značené v souladu s předpisy atd.
- přítomnost a funkčnost legislativou vyžadovaných aktivních i pasivních prvků požární bezpečnosti, jako jsou detektory kouře, hasicí přístroje, požární dveře apod.
- dodržování technických podmínek a návodů vztahující se k požární bezpečnosti výrobků nebo činností,
- dokumentaci požární ochrany, pokud to vyžaduje zákon.
Požadavky se samozřejmě liší podle toho, o jaký objekt se jedná a podle v něm provozovaných činností. Jinými slovy, například v několikapatrové nemocnici, kde se pohybuje obrovské množství lidí, mohou se v ní vyskytovat desítky imobilních pacientů a je plná kyslíkových rozvodů, je třeba dodržet jiné podmínky požární bezpečnosti než například v přízemním, částečně otevřeném skladišti, kde se v běžném provozu pohybuje pouze deset zaměstnanců.
Jak časté jsou kontroly státního požárního dozoru? Jsou povinné a pravidelné? A jak je to konkrétně u restaurací?
HZS krajů si každý rok vytvářejí svůj plán kontrol. Další zaměření kontrol každoročně vyhlašuje MV-GŘ HZS ČR. Mnohé kontroly probíhají periodicky, přičemž četnost kontrol se u jednotlivých objektů liší. U objektů, kde se nachází velké množství lidí a/nebo hrozí specifická rizika, se kontroly opakují už po 3-5 letech. Patří sem nemocnice, velká obchodní centra, kulturní památky, nebo třeba objekty sociální péče, a také některé výrobní a průmyslové objekty.
U restauračních zařízení hasiči v některých případech volí častější kontrolu také. Zejména když se tato zařízení nacházejí v podzemních prostorách nebo naopak ve vyšších patrech budovy, tedy v místech, kde se dá předpokládat složitější provedení evakuace i zásahu.
Může státní požární dozor provozovnu uzavřít, pokud by nesplňovala požární předpisy?
V případě, že hrozí bezprostřední nebezpečí vzniku požáru a k odstranění tohoto nebezpečí nestačí jiná opatření, orgán vykonávající státní požární dozor je oprávněn:
- vyloučit věc z užívání,
- zastavit činnost,
- zastavit provoz (lze i pokud byla znemožněna záchrana osob nebo majetku v případě požáru).
Spadá kontrola plynových ohřívačů do pravomocí státního požárního dozoru?
V rámci SPD hasiči kontrolují objekty, nikoli výrobky, mezi které patří právě i plynové ohřívače. Předpisy požární ochrany nicméně jasně ukládají provozovateli povinnost dodržovat technické podmínky a návody vztahující se k požární bezpečnosti výrobků nebo činností a dále každé fyzické osobě počínat si tak, aby nedocházelo ke vzniku požáru, zejména při používání tepelných, elektrických, plynových a jiných spotřebičů.
Konkrétně u plynových ohřívačů, respektive plynových spotřebičů, musejí provozovatelé vždy dodržovat instrukce od výrobce. V těch se u plynových spotřebičů objevuje zejména:
- požadavek na odbornou instalaci, manipulaci a revize,
- požadavek na umístění do vnitřních/venkovních prostor,
- požadavek na dostatečný přísun vzduchu,
- požadavek na bezpečnostní vzdálenost od hořlavých materiálů a konstrukcí.
Plánují hasiči nějaké celorepublikové kontroly dodržování požárních předpisů na předzahrádkách?
Hasiči v důsledku tragické události v Mostě nyní plánují zkontrolovat dodržování požárních předpisů v uzavřených restauračních zahrádkách plošně po celé České republice. Prověřovat je budou v součinnosti se stavebními a živnostenskými odbory obcí. „Musíme se podívat, jestli se jedná o chybné nastavení systému, anebo jestli to bylo o individuálním selhání,“ vysvětlil generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR, genpor. Ing. Vladimír Vlček, Ph.D., MBA.
MgA. Klára Ochmanová
tisková mluvčí
MV – generální ředitelství HZS ČR
Mobil: 775 474 763
e-mail: grh.media@hzscr.cz