Adventní pečení bezpečně a bezstarostně
S příchodem adventu a s ním spojenou kouzelnou atmosférou se naše domovy plní vůní vanilky, skořice a čerstvě upečeného cukroví. Pečení, vaření a příprava svátečních dobrot je bezpochyby jednou z nejkrásnějších tradic tohoto období. Abychom si toto kouzlo užili naplno a hlavně bezpečně, přinášíme vám několik důležitých rad, které se týkají především bezpečnosti v kuchyni!
Během předvánočního shonu snadno ztratíme pozornost. V kuchyni však platí pravidlo: bezpečnost je na prvním místě! Zvláště při práci s horkými tuky, troubou a sporákem. Pojďme si proto připomenout několik pravidel, abychom nezpůsobili vznícení připravovaných potravin.
Během pečení je kuchyně plná lákavých vůní, ale i horkých povrchů. Zabezpečte, aby se děti a zvířata nepohybovaly v bezprostřední blízkosti trouby či horkých hrnců a pánví.
Pečicí papír by měl být samozřejmě bezpečný, ale jen za předpokladu, že se používá správně. Měli byste jej vždy ustřihnout tak, aby z plechu „nevyčuhoval“. Při přímém kontaktu se zdrojem tepla totiž
k požáru dojít může.
Utěrky, chňapky, papírové ubrousky nebo obaly potravin nemají v blízkosti rozpálené varné plochy co dělat. Udržujte varnou zónu čistou a bez všeho, co by mohlo začít hořet. I když si jen "na chvíli" odběhnete zkontrolovat pohádku nebo zazvonit sousedce, horká pánev nebo plotna představuje obrovské riziko. Vždy, když opouštíte kuchyň, vypněte sporák.
Při smažení řízků nebo koblížků na Silvestra je klíčové sledovat teplotu oleje. Přehřátý tuk se může snadno vznítit! Pokud si nejste jisti, používejte teploměr.